2024 AYT Matematik Değerlendirmesi

2024 AYT matematik dersinin son yıllarda yapılan sınavlar içinde en zor matematik sorularının olduğu epey tartışıldı, konuşuldu. Bu konuda matematik öğretmeni “Kurbani Kaya”nın bir çok yorumdan, eleştiriden farklı, güzel önerilerin, bilgilerin yer aldığı, hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin işine yarayacağını düşündüğümüz değerlendirmesini aynen yayınlıyoruz:

Ayt Geometri

– Öncelikle soruların önceki yıllara kıyasla (2022,2023) daha uğraştırıcı olduğunu söyleyebilirim. Bu sınavı önceki yıllardan ayıran en önemli fark tartışmasız ilk 15 soruda farklı sorular olmasıydı. Öğrencilerin sınav anında çözüm bulması gereken, önceden benzerlerini çözmedikleri sorular sınav anında şaşkınlığa ve paniğe sebep olmuş olabilir. Soruların teknik analizine gelecek olursak:

-İlk 5 soruda sayı basamakları ve faktöriyel sorusu uğraştırıcı, diğerleri normal sorulardı. Kartezyen çarpım sorusunu beğendiğimi söyleyebilirim. Benzer şekilde önerme sorusu güzeldi. Burada şunu belirtmek isterim ki bölme, bölünebilme, faktöriyel, asal sayılar, mutlak değer, kümeler, önermeler gibi biz öğretmenlerin Mat-1 konusu diye adlandırdığı konular aynı zamanda çok önemli AYT konularıdır. Dolayısıyla bu konular çabucak işlenip soru çözümü ile geçiştirilmemelidir. Bu konuları daha detaylı anlatıp öğrencilere farklı ufuklar kazandırmamız gerekir.

-Bence sınavın en güzel sorusu 11. soruydu. İçinde kök bilgisi, grafik yorumu içeren güzel bir soruydu. hazırlayan arkadaşları tebrik ederim.

-Sınavdaki soruların dikkat çekici bir yönü de çok sayıda en az, en çok, olabilir gibi eşitsizlik mantığını ön plana çıkaran soruların çokluğuydu.

-Dikkatimi çeken diğer bir husus ise delta (diskriminant) incelemenin çok baskın olması idi.

-Logaritma sorusu sınavın dikkat çekici sorularındandır.

-Sayma, olasılık ve binom soruları beklendiği gibiydi diyebilirim.

-Limit ve süreklilik soruları konuyu ayrıntılı öğrenen öğrenciler için avantajlı sorulardı. Ayrıca limit sorusu güzel bir çarpanlara ayırma sorusuydu denebilir.

-19. soru parabol sorusu klas bir soruydu diyebiliriz.

-Türev soruları bence orta ve kolay bandındaydı. Benzer şekilde integral soruları da orta seviyedeydi.

Sınavın bence en avantajlı bölümü trigonometri sorularıydı. Hem 5 tane çıkmış olması hem de kolay ve orta seviyede olması avantajlı olmuş. (Bu arada sinüs kosinüs teoreminin sorulmaması bence bir eksiklikti)

-Gelelim geometri sorularına. Analitik soruları orta ve kolaydı diyebilirim. (çemberin analitiği hariç)

Sınav bize bu yıl yine şunu gösterdi ki iyi bir geometri çalışması çok büyük avantaj sağlar.

-Sınavı 2021 yılı ile karşılaştıracak olursak bence genel olarak 2021’den kolaydı. 2021’de türev, integral, trigonometri ve geometri hem uğraştırıcı hem de zordu. Ancak özellikle 12. sınıf öğrencilerinin sınav anında krizi yönetememelerinden (normal bir durum ilk defa sınava giriyorlar) kaynaklı net ortalaması olarak 2021’in biraz üstünde bir ortalama gelecek gibi duruyor.

-Son olarak önümüzdeki yıl sınava girecek öğrenci arkadaşlara önerim şu: Konuları detaylı öğrenmeleri ve sorulara çok vakit ayırmadan çözüme bakmamaları faydalı olacaktır kanaatindeyim.

-İkinci olarak da yetkililere her yıl olduğu gibi bir daha seslenmek istiyorum. YKS sınavının 2 gün üst üste olması öğrenciler için hem yorucu hem de yıpratıcı oluyor. Mümkünse TYT yılda 2 veya 3 defa yapılmalı. Yapılan bu sınavlarda en yüksek skor baz alınmalıdır. Ayrıca AYT‘deki soru sayısının artırılıp sorular kolay, orta ve orta üstü seviyelerde oluşacak şekilde bir sınav yapmaları faydalı olacaktır kanaatindeyim. Herkese saygılar sunuyorum.”

Kurbani KAYA -Matematik Öğretmeni

Yorum yapın